Ma 2018. december 15. szombat, Valér napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2011-10-25] Marton Gyula
Marton Gyula 1921. augusztus 19-én születtet Szomorócon. Szüleit a történelem kettéválasztotta: édesapja, aki a hazavédő időkben Kercán volt katona, Budapestre helyezték át, édesanyjának pedig a szülők nem engedték meg, hogy kövesse őt a fővárosba. Így az anya új családjában, a magyarszombatfai Kovács Gyula gondoskodása mellett nőtt fel.
Húszévesen már a három korcsoportot foglalkoztató helyi levente egyesület parancsnoka volt, aztán megjárta a második világháborút, a szombathelyi repülőtérnél szolgált. Előtte azonban szakmát is kapott, mégpedig mostohaapjától: kitanulta a gerencsér mesterséget Kovács Gyula műhelyében. 1937-től pörgette a korongot, mestervizsgát Szegeden tett. Önállóan 1940-ben kezdett dolgozni Szomorócon, és 1952-ig gyakran égetett a Berek melletti dombon álló kemencéjében ( ennek romjai a hetvenes évekig megvoltak).
 

Közben időnként kőműves munkát is végzett a kercai Németh Ferenc mellett. A Rákosi-kor munkástoborzásai idején - több, pénzkeresetre váró szomoróci és kercai fiatallal együtt - a nagycenki kísérleti gazdaságba került kőművesnek, Marton Gyula végleg ott maradt, és olyan munkát választott, amelyen az agyag őrségi szeretetét össze tudta hangolni az építőipar készségekkel: kályhás lett. Annak ellenére hogy abban a korban sokan urizálásnak tekintették a kályhaművészetet, Gyula bácsi nagyon jól megélt belőle: takarékos családoknak és közintézményeknek is sok-sok csempét égetett és kályhát rakott.

Cenken tudta meg, jóval a háború után, hogy a fővárosba szakadt édesapja, Marton János a világégés közepén a nagycenki lengyel menekülttábor parancsnoka volt. Egy kelmefestő fia hívta fel erre a figyelmét, és mindjárt egy kissé megviselt fényképet is adott Gyula bácsinak a parancsnok-édesapáról

 Marton család 1953. tavaszától élnek Nagycenken. Állami gazdaságban dolgozott, a cenki „nagyházban" laktak 1956-ig. 1956-ban építkezett Kossuth utcában. 1960-tól önálló kisiparosként cserépkályhás mesterséget folytatott. Elismert szakemberként emlegették a környékbeli falvakban. Idősebbik fia Gyula édesapja szakmáját tanulta ki és önállóként folytatta az ipari tevékenységet. Ferenc kárpitos szakmát tanulta ki és 1967-ben Nagycenken kezdte meg kárpitos kisipari tevékenyégét. Gyula bácsi mindkét fiának átadta a kisiparossági tapasztalatát. Életének utolsó egy évéig kitartóan tervezgetett és dolgozót A munka éltette és tartotta benne az erőt. Boldogan készült kiállításaira 2007 májusában büszkén és őrömmel ünnepelt Feri fia iparának megkezdésének a 40. évfordulóján megrendezett kiállításán.  
Gyula bácsi 2010-ben ünnepelte a nagycenki iparkezdésének, és ipartagságának fél évszázados jubileumát.
Ebből a szép alkalomból felköszöntötte, és emléklappal ajándékozta meg a nagycenki önkormányzat. Az ünneplést kissé beárnyalta annak a szervezetnek a megfeledkezése ahova fizette a tagdíjat, és mint nyugdíjas tartozott, de ezt kárpótolta az a kiállítás amit Feri fia rendezett 2010-ben Kercaszomorón . Apjának a Marton iparos dinasztia megalapítója . Gyula bácsi mint már az előző sorokban említettük 1940-ben Kercaszomorón kezdte iparát És így az iparkezdésének 70 éves jubileumát ünnepeltük Kercaszomorón. Én mint fia láttam rajta a meghatódottságot, boldogságot mikor kercaszomori polgármester és az ott tartózkodó köztársasági elnök gratulált a kitartó munkásságáért És ott Kercaszomorón utoljára beindította a korongot és a fazekas mesterségét felidézve, fáradt kezeivel egy utolsó kerámiát készített. 2011. márciusában bekövetkezett balesete végleg megpecsételte életét. Élni akarásának köszönhetően júniusában még meg tudta ünnepelni házasság kötésének 65. évfordulóját. A sors erőt adott neki, hogy augusztus 19-én megünnepelhette születésének 90. évfordulóját és átvehette a kormány ajándékát a szépkor megélő oklevelet. Ereje elfogyott és október 9-én eltávozott közülünk. Űrt hagyva maga után.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2018
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok