Ma 2019. január 23. szerda, Zelma napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2011-10-25] Könyvbemutatóval egybekötött 56-os megemlékezés Nagycenken
Az 55 évvel ezelőtti forradalomra és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évefordulójára emlékeztünk a Községháza Dísztermében. A Himnusz és a polgármesteri köszöntő után az iskolánk színjátszó körének színes, rendhagyó műsora következett, majd az énekkart hallhatta a termet teljesen betöltő közönség. Szabó Attila korábbi iskolaigazgatónak köszönhetően olyan személyek is személyesen meséltek élményeikről, akik családtagjai is az események átélői, a megtorló intézkedések áldozatai voltak. Bene László (Bene Mihály fia) és Dr. Rozmán Tibor (id. Rozmán Tibor fia) meséltek arról, hogy gyermekként nekik és családjuknak is milyen kínokat kellett átélniük.  

  Horváth János pedig - aki 1956. október 25-én Nagycenken a Széchenyi szobornál szavalta el a Nemzeti Dalt - a mai fiatalok számára adott biztatást, hisz kinyilvánította: biztos benne, hogy a mai fiatal generáció is éppen így cselekedne hasonló helyzetben, mint ahogy ezt ők tették. Horváth János egy egész teherautónyi segélyszállítmány összegyűjtésében és Budapestre szállításában is közreműködött, de ő volt az is, aki a kocsma feletti zászlóból kivágta a népköztársasági címert.
A Szózat közös eléneklése után rövid technikai szünet következett, majd az est programja a Nagycenki Füzetek VII. kötetének bemutatójával folytatódott. Simon Péter kiadó és Szabó Attila szerkesztő „Nagycenk a történelem viharában" című kötetében megszólalók közül megtisztelte jelenlétével a nívós eseményt Lovas Gyuszi bácsi - a nagycenki cserkészek egykori nevelője - és Csenár Imre bácsi - ő és édesapja, Csenár János is eredményesen foglalkozott Nagycenk múltjának felkutatásával, megőrzésével - is.
Ők és az '56-os nagycenki események érintettjei kötetlen beszélgetés formájában meséltek élményeikről. Aki ott volt, mindenkit nagyon bensőségesen érintettek meg szavaik.
Köszönet a szereplő diákoknak és minden közreműködőnek. Külön köszönet Paárné Kelemen Anikó tanár néninek, Szabó Attilának, Simon Péternek és a könyvben megszólalóknak.
Azok, akik lemaradt a könyvbemutatóról, a Polgármesteri Hivatalban megvásárolhatják a legújabb kötetet és akár a teljes sorozatot is.
   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2019
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok