Ma 2019. február 22. péntek, Gerzson napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2012-03-27] "Vidéki Települések Európa Charta" találkozója Nagycenken

Nagycenk bizonyított, nagyszerű "Vidéki Települések Európa Charta" találkozót a szervezett a hét végére (március 23-25)

Még a 2011-es casheli találkozón azt fontolgattuk, hogyan lesz képes Nagycenk megszervezni, a 2012-es találkozót, ma túl vagyunk egy sikeres rendezésen. A választások utáni helyzet kedvezően hatott az nagycenkiekre - régen nem tapasztalt összefogásnak és támogatásnak lehettünk tanúi. 
 
fotó: Keszei István
A delegációkat méltó módon tudtuk fogadni, köszönhető a szervezőkön túl a szponzoroknak, a lelkes segítő lakosoknak, szállásadó vendéglátóknak. Csorba János polgármester és az Önkormányzat sikeresen igyekezett méltó keretet és körülményeket biztosítani. 
A rendezvény szervezésével az Önkormányzat a Friends of Europe nagycenki egyesületet bízta meg, akinek elnöke Dr. Tóth Melinda (főszervező). A Önkormányzat részéről Bugledits Attila alpolgármester fogta össze a munkát. A koordinációban Udvardi Imréné segített.
Ezúton mondunk köszönetet minden segítőnek, szervezőnek, szállásadónak, mindenkinek, aki munkájával, felajánlásával, részvételével hozzájárult a találkozó sikeréhez. Mert bátran kijelenthetjük, a rendezvény nagyon sikeres volt. Vendégeink kitűnően érezték magukat, mindannyian élményekkel gazdagon indultak haza vasárnap. Minden delegálttól jeles osztályzatot kapott a falu.
Külön köszönet Nagycenk lakosainak, hogy a pénteki, tornacsarnokban tartott kulináris esten ilyen nagy számban részt vettek. Jó volt látni a sok, felszabadult, kellemesen szórakozó nagycenki polgárt!
Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy öregbítettük Magyarország és Nagycenk hírnevét ezzel a rendezvénnyel!

Március 22. Csütörtök
A delegáltakat, az Önkormányzat épületében fogadtuk egy kis frissítő vendégasztallal. Regisztrációt követően, a vendéglátó családoknál elfoglalták szállásukat. Az esti vacsora a Csikós csárdában volt, ahol jó hangulatú ismerkedés és eszmecsere kerekedett, ami megalapozta a rendezvény további hangulatát.

Március 23. Péntek
Nyitó konferencia a Széchenyi kastély konferencia termében :
A találkozó hivatalos megnyitója Csorba János köszöntőjével és az Önkormányzatot bemutató előadásával kezdődött. A találkozó megnyitóján jelen volt és köszöntötte a résztvevőket Ivanics Ferenc a térség Országgyűlési képviselője, valamint Hockstok Imre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének képviselője is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. A megnyitó után a találkozó fő témájáról, az elöregedés és a népesség csökkenésének a vidéki településekre gyakorolt hatásáról hallhattunk színvonalas prezentációkat dr. Tóth Imrétől (Soproni Múzeum Igazgatója és Egyetemi docens), dr. Egyed Krisztiántól (okleveles közgazdász). Nagycenkről Fekete Szabolcs tartott előadást.

Az előadások után a vendégek megnézték a NYME Lovasképzési Központját, majd innen lovas kocsin szállítottuk őket a Széchenyi térre, hogy megtekintsék az iskolát, óvodát. Hűse Gabriella igazgatónő előadása az iskoláról és a kisiskolások citerajátéka mély benyomást tett mindenkire.

A Platán vendéglőben elfogyasztott ízletes ebéd után, Gráf Gyula aranykoszorús asztalos mester szerszámgyűjteményét tekintették meg. Itt kedvesen megvendégelték a résztvevőket és a nagycenki galambászok is bemutatták díjnyertes galambjaikat.

Az előadások és a találkozó hivatalos nyelve az angol volt. A kommunikáció egyébként, német, román és angol nyelven is zajlott a küldöttek között. 

Délutáni program keretében bemutatásra kerültek a Nagycenki füzetek és előadás hangzott el a civil szervezeteinkről, valamint az ír és a román vendégeink prezentációját hallhattuk.

A Horváth & Lukács Galériában pedig a családi vállalkozás nevében Horváth Ágnes látta vendégül és mutatta be a vállalkozást a 35 fős küldöttségnek. A vendégek megtekintették a galéria kortársi gyűjteményét és a képkeretezés, restaurálás, aranyozás munkafolyamatait. Minden küldött külön ajándékot is kapott emlékbe. 

Ezután következett a nap egyik fő eseménye, a kulináris est. A sportcsarnokunk szépen feldíszítve, berendezve, méltó keretet adott az eseménynek. A külön asztaloknál ízlésesen megterítve kínálták hazájuk jellegzetes ételeit, italait a vendégek. A nagycenki asztalnál a helyiek által készített ételeket, italokat, ill. a vendéglátó egységek által felajánlott ételeket kínáltuk. A kiváló hangulatú est folyamán jó volt látni a nagyszámú helyi érdeklődőt, akik a vendégekhez hasonlóan a nagycenki alkotók (Nagy László, Derszib Eti, Szekendy Szaniszló, Dedinszky Márta) műveiből készült kiállítást is megtekinthették az emeleten. A programon a Hársfa együttes fergeteges bemutatója és a Horváth Tóni prímás cigányzenekara emelte az est fényét.

Március 24. Szombat
Ez a nap is mozgalmasan telt, reggel veterán busz szállította a vendégeket a soproni városnézésre, majd a Páneurópai Piknik emlékhelyre, ami a német vendégekre volt (érthető módon) a legnagyobb hatással. Itt fogyasztottuk el a csomagolt ebédet, amit Nemes Viktória óvodavezetőnek és az óvoda kollektívájának köszönhettük. Majd következett a Fertő-tó, borkóstoló Fertőbozon és az Eszterházy kastély megtekintése Fertődön.

A találkozó záró estélyén, egy közös szentmisével kezdődött a program, a szentmise során a könyörgéseket, külön-külön mindegyik részt vevő ország egy felkért tagja mondta el a saját nyelvén. A mise egy részét angolul tolmácsolták a részt vevőknek. Nagyon szép és megható volt.

A szombati program is a sportcsarnokban ért véget, a záró vacsorával. A Bánfalvi Kórus fellépése és a Hársfa Együttes segítségével - a vendégeket bevonva - fergeteges táncház kerekedett. A vacsoráról a Panoráma étterem gondoskodott ez alkalommal. Az est csúcspontja a közös ajándékozás, ill. a Charta elnökének és titkárának, Frans Ronnes úrnak és Helma Van Drunen asszonynak a búcsúztatója volt, mert az idei évben váltás lesz a Charta vezetésében és ez volt az utolsó Charta rendezvény, amelyen, mint elnök és mint titkár vettek részt. Nagy meghatottsággal fogadta az elnök úr a Medgyesiné Magdi által készített Charta tortát. Közös tánc és vigasság után a fáradt részt vevők hazatértek pihenni a fogadó családokhoz, készülve a másnapi hazaútra.

Március 25. Vasárnap
A reggeli órákban vendégek egy részét a reptérre szállítottuk. Az itt maradt delegációk meglátogatták a Múzeumvasutat és a Széchenyi Múzeumot. A szlovákok és a németek - akik késő délutánig maradtak - Horváth Lajos vendéglőjében fogyasztottak el vadból készült különleges ebédet. A késő délutánig itt maradt német vendégek megtekintették az Ilona majort, ahol Horváth Ágnes díjlovas bajnok tartott egy rövid bemutatót. Az utolsó delegáltak délután öt körül hagyták el Nagycenket.

Közelgő programjaink:
Egyházközségi bál
2019-02-23
Téltemetés
2019-03-03
Március 15-i ünnepség
2019-03-15
Szalai Gergely Asztalitenisz Emléktorna
2019-03-15
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2019
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok