Ma 2018. november 20. kedd, Jolán napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 





Napi hírek, események
[2012-03-27] "Vidéki Települések Európa Charta" találkozója Nagycenken

Nagycenk bizonyított, nagyszerű "Vidéki Települések Európa Charta" találkozót a szervezett a hét végére (március 23-25)

Még a 2011-es casheli találkozón azt fontolgattuk, hogyan lesz képes Nagycenk megszervezni, a 2012-es találkozót, ma túl vagyunk egy sikeres rendezésen. A választások utáni helyzet kedvezően hatott az nagycenkiekre - régen nem tapasztalt összefogásnak és támogatásnak lehettünk tanúi. 
 
fotó: Keszei István
A delegációkat méltó módon tudtuk fogadni, köszönhető a szervezőkön túl a szponzoroknak, a lelkes segítő lakosoknak, szállásadó vendéglátóknak. Csorba János polgármester és az Önkormányzat sikeresen igyekezett méltó keretet és körülményeket biztosítani. 
A rendezvény szervezésével az Önkormányzat a Friends of Europe nagycenki egyesületet bízta meg, akinek elnöke Dr. Tóth Melinda (főszervező). A Önkormányzat részéről Bugledits Attila alpolgármester fogta össze a munkát. A koordinációban Udvardi Imréné segített.
Ezúton mondunk köszönetet minden segítőnek, szervezőnek, szállásadónak, mindenkinek, aki munkájával, felajánlásával, részvételével hozzájárult a találkozó sikeréhez. Mert bátran kijelenthetjük, a rendezvény nagyon sikeres volt. Vendégeink kitűnően érezték magukat, mindannyian élményekkel gazdagon indultak haza vasárnap. Minden delegálttól jeles osztályzatot kapott a falu.
Külön köszönet Nagycenk lakosainak, hogy a pénteki, tornacsarnokban tartott kulináris esten ilyen nagy számban részt vettek. Jó volt látni a sok, felszabadult, kellemesen szórakozó nagycenki polgárt!
Azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy öregbítettük Magyarország és Nagycenk hírnevét ezzel a rendezvénnyel!

Március 22. Csütörtök
A delegáltakat, az Önkormányzat épületében fogadtuk egy kis frissítő vendégasztallal. Regisztrációt követően, a vendéglátó családoknál elfoglalták szállásukat. Az esti vacsora a Csikós csárdában volt, ahol jó hangulatú ismerkedés és eszmecsere kerekedett, ami megalapozta a rendezvény további hangulatát.

Március 23. Péntek
Nyitó konferencia a Széchenyi kastély konferencia termében :
A találkozó hivatalos megnyitója Csorba János köszöntőjével és az Önkormányzatot bemutató előadásával kezdődött. A találkozó megnyitóján jelen volt és köszöntötte a résztvevőket Ivanics Ferenc a térség Országgyűlési képviselője, valamint Hockstok Imre a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének képviselője is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt. A megnyitó után a találkozó fő témájáról, az elöregedés és a népesség csökkenésének a vidéki településekre gyakorolt hatásáról hallhattunk színvonalas prezentációkat dr. Tóth Imrétől (Soproni Múzeum Igazgatója és Egyetemi docens), dr. Egyed Krisztiántól (okleveles közgazdász). Nagycenkről Fekete Szabolcs tartott előadást.

Az előadások után a vendégek megnézték a NYME Lovasképzési Központját, majd innen lovas kocsin szállítottuk őket a Széchenyi térre, hogy megtekintsék az iskolát, óvodát. Hűse Gabriella igazgatónő előadása az iskoláról és a kisiskolások citerajátéka mély benyomást tett mindenkire.

A Platán vendéglőben elfogyasztott ízletes ebéd után, Gráf Gyula aranykoszorús asztalos mester szerszámgyűjteményét tekintették meg. Itt kedvesen megvendégelték a résztvevőket és a nagycenki galambászok is bemutatták díjnyertes galambjaikat.

Az előadások és a találkozó hivatalos nyelve az angol volt. A kommunikáció egyébként, német, román és angol nyelven is zajlott a küldöttek között. 

Délutáni program keretében bemutatásra kerültek a Nagycenki füzetek és előadás hangzott el a civil szervezeteinkről, valamint az ír és a román vendégeink prezentációját hallhattuk.

A Horváth & Lukács Galériában pedig a családi vállalkozás nevében Horváth Ágnes látta vendégül és mutatta be a vállalkozást a 35 fős küldöttségnek. A vendégek megtekintették a galéria kortársi gyűjteményét és a képkeretezés, restaurálás, aranyozás munkafolyamatait. Minden küldött külön ajándékot is kapott emlékbe. 

Ezután következett a nap egyik fő eseménye, a kulináris est. A sportcsarnokunk szépen feldíszítve, berendezve, méltó keretet adott az eseménynek. A külön asztaloknál ízlésesen megterítve kínálták hazájuk jellegzetes ételeit, italait a vendégek. A nagycenki asztalnál a helyiek által készített ételeket, italokat, ill. a vendéglátó egységek által felajánlott ételeket kínáltuk. A kiváló hangulatú est folyamán jó volt látni a nagyszámú helyi érdeklődőt, akik a vendégekhez hasonlóan a nagycenki alkotók (Nagy László, Derszib Eti, Szekendy Szaniszló, Dedinszky Márta) műveiből készült kiállítást is megtekinthették az emeleten. A programon a Hársfa együttes fergeteges bemutatója és a Horváth Tóni prímás cigányzenekara emelte az est fényét.

Március 24. Szombat
Ez a nap is mozgalmasan telt, reggel veterán busz szállította a vendégeket a soproni városnézésre, majd a Páneurópai Piknik emlékhelyre, ami a német vendégekre volt (érthető módon) a legnagyobb hatással. Itt fogyasztottuk el a csomagolt ebédet, amit Nemes Viktória óvodavezetőnek és az óvoda kollektívájának köszönhettük. Majd következett a Fertő-tó, borkóstoló Fertőbozon és az Eszterházy kastély megtekintése Fertődön.

A találkozó záró estélyén, egy közös szentmisével kezdődött a program, a szentmise során a könyörgéseket, külön-külön mindegyik részt vevő ország egy felkért tagja mondta el a saját nyelvén. A mise egy részét angolul tolmácsolták a részt vevőknek. Nagyon szép és megható volt.

A szombati program is a sportcsarnokban ért véget, a záró vacsorával. A Bánfalvi Kórus fellépése és a Hársfa Együttes segítségével - a vendégeket bevonva - fergeteges táncház kerekedett. A vacsoráról a Panoráma étterem gondoskodott ez alkalommal. Az est csúcspontja a közös ajándékozás, ill. a Charta elnökének és titkárának, Frans Ronnes úrnak és Helma Van Drunen asszonynak a búcsúztatója volt, mert az idei évben váltás lesz a Charta vezetésében és ez volt az utolsó Charta rendezvény, amelyen, mint elnök és mint titkár vettek részt. Nagy meghatottsággal fogadta az elnök úr a Medgyesiné Magdi által készített Charta tortát. Közös tánc és vigasság után a fáradt részt vevők hazatértek pihenni a fogadó családokhoz, készülve a másnapi hazaútra.

Március 25. Vasárnap
A reggeli órákban vendégek egy részét a reptérre szállítottuk. Az itt maradt delegációk meglátogatták a Múzeumvasutat és a Széchenyi Múzeumot. A szlovákok és a németek - akik késő délutánig maradtak - Horváth Lajos vendéglőjében fogyasztottak el vadból készült különleges ebédet. A késő délutánig itt maradt német vendégek megtekintették az Ilona majort, ahol Horváth Ágnes díjlovas bajnok tartott egy rövid bemutatót. Az utolsó delegáltak délután öt körül hagyták el Nagycenket.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2018
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok