Ma 2018. december 16. vasárnap, Etelka napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2012-05-23] Világörökségi nap beszámolója
A tavalyinál csaknem huszonöt százalékkal többen vettek részt a május 19-i Fertő-táj Világörökség Napi rendezvényeken. Az érintett települések - Fertőrákos, Balf, Fertőboz, Nagycenk, Hidegség, Fertőhomok. Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd és Sarród (Fertőújlak) - civil szervezetekkel együttműködve kínáltak egész napos, a világörökség értékeire fókuszáló, családi programot.

A fertőrákosi Mithrász-szentélytől kezdve a Fertő-Hanság Nemzeti Park fertőújlaki Csapody-látogatóközpontjáig bezáróan harminc helyszínen várták az érdeklődőket. A harminc helyszín közül tizenegy Nagycenken volt.
 
 A templom, a Mauzóleum, az Emlékúzeum, a Lovasképzési központ és a kisvasút mellett megtekinthették az érdeklődők a Régi mesterségek Szerszámkiállítását, ahol a kiállított tárgyakon kívül a nagycenki galambászok díszgalambjaival, valamint Nagy László fafaragó révén a fafaragással is megismerkedhettek. A múzeum alapítója, Gráf Gyula pedig egy-egy régi asztalos-ács eszköz használatát mutatta be.

A kastély melletti lovaspályán Világörökség napi lovas ugrató versenyt rendeztek, a régi focipályán veterán autókat csodálhattunk meg, látogatható volt a Horváth és Lukács Galéria és a Szoborpark is.

Az idei világörökség nap központi témája a tűz és a víz volt, ennek jegyében kimondottan ez alkalomra két további helyszínnel is készültünk. A Hársfasor bejárata mellett egy régi, kézi hajtású tűzoltókocsit lehetett kipróbálni, és célba lőni, míg a lovas pálya mögött, az Arany patak és az Ikva összefolyásánál hídépítés várta a bátor jelentkezőket. A nagycenki helyszíneket is sokan látogatták, és a teljes rendezvényről is elmondható, nagy volt a látogatottsága. A tavalyinál is többen, idén ezerhatszázan kértek úgynevezett pecsételős füzetet. Ezzel, három különböző településen felkeresett helyszín bélyegzését követően térítésmentesen lehetett megtekinteni többek között a fertőrákosi, a nagycenki vagy a fertődi kastélyt.
Ugyanakkor sokan voltak olyanok, aki pecsételős füzet nélkül látogattak el egy-egy helyszín rendezvényeire. Az ország több településéről, így Budapestről is érkeztek vendégek, sőt a veteránautó-találkozó résztvevői között külföldiek is voltak. Az idei világörökség napja programzáróját a fertőbozi Bodza Fesztiválon tartották.

Fotók az eseményről > > >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2018
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok