Ma 2019. január 23. szerda, Zelma napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2012-09-29] Beszámoló az Országos Széchenyi Kör 30 éves jubileumi rendezvényéről
Egy kellemes napsütéses őszi napon találkoztunk mi, az Országos Széchenyi Kör tagjai közös emlékezésre és nosztalgiázásra. Nem véletlen, hogy a rendezvény helyszínéül Nagycenket, Széchenyi István faluját és a szeptember 21-i dátumot választottuk.

Pénteken délután dr. Tóth Imre nyitotta meg a Kör tagjai által készített kiállítást, amelyen nosztalgiázhattunk, megnézhettük az elmúlt harminc év rendezvényeinek fényképeit. Kellemesen mosolyogtunk egy-egy kép láttán, kerestük magunkat és fedeztünk fel újra ismerős régi arcokat, helyszíneket. A kiállítás során megelevenedtek korábbi élményeink, újraéltük a kirándulásokat, túrákat, viccelődtünk azon, ki milyen fiatal is volt a hetvenes, nyolcvanas években. A kiállítás készítői rendkívül sok energiát és munkát fektettek abba, hogy ne maradjanak ki felejthetetlen emlékek, nem csak képi, hanem tárgyi formában is. A régi brigádnaplókat lapozgatva láttuk, mennyit is tettek a Kör első tagjai azért, hogy ez a határon túl is nyúló szervezet eredményesen működjön. A Széchenyi Fórum beszámolói is az emlékezést segítették. Akinek kedve van elméjét pallérozni, kérdéseket találhat a kiállítás egyik asztalán, melyekre válaszolva mindenki letesztelheti Széchenyi Istvánról való tudását.
 

 Aki kedvet kap a képek és tárgyi emlékek láttán csatlakozni ehhez a kellemes légkörű, Széchenyit tisztelő közösséghez, lehetősége nyílik belépési nyilatkozatot tenni. Nagycenk Nagyközség cukrásza egy múzeumot ábrázoló Esterházy tortával ajándékozta meg a látogatókat, s a sok sütemény között Széchenyi István koráig visszanyúló recepteket is találtunk.

A délutánt a Széchenyi szobornál történő koszorúzás koronázta meg, ahol a helyi iskola növendékei szónokolták el többek között Széchenyi István imáját. Külön öröm volt számunkra, hogy Péter Ernő Széchenyiről írt verse is elhangzott, hiszen a szerző a kör egyik alapító tagja volt. A koszorúzáson nem csak a helyi település vezetősége, hanem több civil szervezet is képviseltette magát. Az est zárásaként jó hangulatú vacsora következett, melyet tarkítottak a baráti beszélgetések, emlékezés, régi történetek felelevenítése. Az Országos Széchenyi Kör egy olyan szervezet, ahol egyaránt megfér és közös élményeket talál a 8 hónapostól a 80 évesig minden Széchenyi tisztelő.

A napsütéses pénteket egy varázslatos szombat követte, az ünnepi hangulat fényét tovább emelte dr. Velkey Ferenc Széchenyi István egyik kissé elfeledett és ez idáig mostohán kezelt művéről, a Hunniáról tartott magas tudományos színvonalú és rendkívül lelkes előadása. A Kör elmúlt 30 évéről Szentkuti Károly emlékezett egy személyes hangvételű és szíveket megdobogtató nosztalgikus előadásban. Ezt követte Péchy Mária, az Országos Széchenyi Kör jelenlegi elnök asszonyának néhány szösszenetnyi emlékezése az ifjúsági mozgalom virágkoráról. A közös emlékezésnek óriási az összetartó ereje, s mai szétzilált, individualizálódott társadalmunkban a közösségi élményeket úgy fogyasztjuk, mint egy falat kenyeret. Örök igazság, hogy „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen".
Ebéd után a helyi szüreti felvonulást néztük meg, megtekintettük a Kisvasút Múzeumot és tovább nosztalgiáztunk a kiállításon. Az elnökség tagjai a múzeumban a Széchenyi István Emlékmúzeum jövőjéről tárgyaltak, és hoztak fontos döntést. Az esti vacsorát egy tagtársunkról készült dokumentumfilm megtekintése követte, amelyből megtudhattuk, miért is övezi Széchenyi István halálát a mai napig rejtély, s milyen különböző álláspontok alakultak ki az évtizedek folyamán a kutatók körében, akár képzett, akár laikus kutatásról legyen is szó. Az esti filmvetítést jó hangulatú borozgatás és beszélgetés zárta Széchenyi szellemében. Bár a jubileumi hétvégére nem százak jöttek, de az a kemény mag, akik évtizedek óta hű követői Széchenyi István szellemének, most is jól érezték magukat. Találkozzunk 10 év múlva a 40 éves jubileumon, s várunk mindenkit sok szeretettel, akik e röpke beszámoló olvasásakor kedvet kaptak egy szellemiségében előre tekintő, gondolkodó, értelmiségi társasághoz tartozni.

Péchy Mária beszéde (.pdf) > > >

Almássyné Vali (Nyíregyháza) beszámolója (.pdf) > > >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2019
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok