Ma 2018. december 19. szerda, Viola napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2011-07-11] Nagycenki küldöttség Cashelben
  2011. június 30 - július 4. között került megrendezésre az írországi Cashelben az Euro Charta (European Charter of Rural Communities), nyári (nagy) találkozója.
Mivel a rendezvény kezdetben csak a www.nagycenk.hu oldalon került meghirdetésre, a jelentkezési határidő lejártáig a résztvevők listája nagyon hiányos volt. Ezt az ír szervezők jelezték, úgy éreztük kissé neheztelnek ránk.
A turisztikai fórumon sikerült orvosolni a problémát és szerencsére ez alkalommal a 10 fős csapat összeállt (nem úgy, mint a pár hónappal korábban Luxemburgban megrendezett fiatalok találkozója esetében, ahol Nagycenket és ez által Magyarországot sajnálatos módon senki sem képviselte).
A nagycenki utazó csapat egyértelműnek és természetesnek tekintette, hogy az Önkor-mányzattól a segítség csakis erkölcsi, semmi képen sem lehet anyagi jellegű.
Cashel nagy jelentőséggel bír az ír történelemben, és bár kezdetben csak sejtettük, ottlétünk során rengeteg hasonlóságot fedeztünk fel a vendéglátó település és Nagycenk között.
A szervezők, nagyon komoly munkával hosszú ideig készítették elő a találkozót. Szerettek volna valami különlegeset nyújtani a résztvevőknek. A falu apraja-nagyja ezen dolgozott (önkéntesekből, civil szervezetekből nem volt hiány). Sikerült! Az ott töltött rövid idő alatt betekinthettünk mindennapjaikba, munkájukba, kultúrájukba, történelmükbe.

A rendezvény megnyitására a város legimpozánsabb katolikus templomában, ökomenikus szertartás keretei között került sor. Ezt követte a nemzetek felvonulása az „Európa faluban".A Polgármester és a Charta vezetőinek nyitóbeszédét követően a nemzeti zászlók, valamint az időkapszulába (egy fém doboz amit lezárnak és évek múlva a következő rendezvény alkalmával nyitnak ki) szánt emléktárgyak elhelyezésére kerültek.
Előkerültek szomszédok, ismerősök, elkezdődtek barátkozások (pl: a lengyel delegáció megköszönte Nagycenknek az 50 fős lengyel mezőgazdász csoport fogadását).
A megnyitó ünnepségen az ír politikai élet jeles képviselői megjelentek.

A szakma specifikus programok, előadások, kora délután kezdődtek és interaktív jellegűek voltak. Pihenésre nem jutott idő, az előadásokat követően az Európa Faluban kezdődött a kulináris est. A nagy távolság és a repülő út miatt, azon vendégek számára akik a tavalyi év nyarán tartott találkozón megkóstolták a magyar csapat által főzött igen finom gulyást, átmenetileg csalódást okoztunk, hamar megbékültek azonban az előételként fogyasztott hungarikumok, pálinkák, borok, unikum és édességek hatására ( az írek főszakácsa Medgyesiné Magdi zserbójának receptjét is elkérte).

A programok sokszínűek voltak. A város történelmi jelentőségét a világörökség, valamint a mesterségek napja is tükrözte. Megtisztelő érzés volt számunkra hogy a Széchenyi Kastélyt ábrázoló gobelin előkelő helyre került a ,,történelmi falon".
A vendéglátó családok segítőkészek, nyitottak, barátságosak voltak. Lehetőséget adtak számunkra, hogy betekintsünk mindennapjaikban, megismertették velünk a környék történelmét, vasárnapi misére, múzeumba is vittek és barátaikká fogadtak bennünket.
A záró vacsora 1000 fős volt, részt vettek a vendégek mellett a vendéglátóink is. A színpadon neves ír zenekarok, együttesek fellépését nézhettük meg.

Itt került átadásra a városnak szánt ajándék: - településünk címere, - Nagycenk fotóalbuma (megtalálható honlapunkon). A képek által szeretünk volna betekintést nyújtani közösségünk mindennapjaiba. Reméljük kíváncsiak lesznek ránk!
A sok élményen felül, Cashel megajándékozta Nagycenket egy gyönyörű kerámia tálal, a híres Rossa Pottery műhely és művészeti galéria alkotásával.
Igyekeztünk méltóan képviselni Nagycenket és Magyarországot! Reméljük sikerült, bár nem volt könnyű feladat! Figyeltek ránk, és nemcsak azért, mert nagyon szépek voltak a fiataljaink, magyar ruhában. Többek között azért mert jövő év tavaszán Nagycenk rendezi a ,,kis találkozót" ami egy ,,nagy feladat" és kíváncsiak rá, hogy megtudjuk-e csinálni. Számítanak
és bíznak a nagycenkiek részvételére a 2013 és 2014 év során induló programokban.

A Nagycenki csapat úgy gondolja, összefogással mindenre képesek leszünk.

Nagycenk bemutatkozó albumának fotói > > >

Fotók a Charta találkozóról > > >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2018
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok