Ma 2018. december 15. szombat, Valér napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2010-09-23] Gróf Széchenyi István születésnapjára emlékeztünk
Bár nem volt kerek az évforduló, mégis gazdag és értékes rendezvényekkel ünnepelhettük Nagycenken Gróf Széchenyi István születésének 219. évfordulóját. A rendezõ Gyõr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Soproni Múzeum és a Nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeum 2010, szeptember 17-én, pénteken délután 3 órára hívta a Legnagyobb Magyar szobrához az emlékezni szándékozókat.
A Széchenyi családot az ünnepségeken dédunokái, Széchenyi Alexandra, valamint testvére Széchenyi Beatrix grófnõk képviselték az egyenes ági rokonok közül. Az megemlékezéseken részt vett Széchenyi Mihály is, aki a legnagyobb magyar testvérének a leszármazottja.A köszöntõk és a koszorúzásokat követõen Ivanics Ferenc országgyûlési képviselõ emlékezett meg Széchenyirõl, és sarkallta a hallgatóságát a Gróf hazaszeretetének és örök példájának követésére. Ezután a Nagycenki Általános Iskola és a Soproni Széchenyi-gimnázium diákjai emlékmûsorral tisztelegtek a szobor talpazatánál.Eperjes Károly Kossuth-díjas színmûvész érzelemdús beszédében kedves példával emlékeztette az egybegyûlteket Széchenyi István és édesapja Széchényi Ferenc országépítõ munkásságára.
Az ünnepség a Sz.I. Emlékmúzeumban folytatódott, ahol Firtl Mátyás, Gyõr-Moson Sopron Megye Közgyûlésének alelnöke, országgyûlési képviselõ, a megyei múzeumokért felelõs közgyûlési alelnök köszöntötte a megjelent dédunokákat és a vendégeket. Beszédében kiemelte, hogy Széchenyi eszmeisége idõszerûbb, mint valaha. Végezetül Széchenyi Alexandra grófnõ köszönetet mondott mindazoknak, akik a Széchenyi nevet viselik, és akik az ilyen ünnepségeken kifejezik dédapja iránti érzéseiket, és õrzik szellemi hagyatékát.
A „hivatalos” ünnepségek után, a Kastélyszálló konferencia-termében „Pódiumbeszélgetés” zajlott a „Hídember”c.film fõszereplõjével Eperjes Károly színmûvésszel, akit Szekeres Kriszta a tv. mûsorvezetõ-szerkesztõje faggatott a forgatásról.
A nap záró akkordja Kocsis Zoltán, zongoramûvész, zeneszerzõ, karmester
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar fõzeneigazgatójának, és két zenésztársának koncertje volt, amely felejthetetlen zenei élménnyel ajándékozta meg közönségét.A koncert végén Dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója, mint házigazda köszönte meg az egész napi töltekezést, és a fellépõ mûvészeknek ajándékkal kedveskedett az élményekért.
Az ünnepség második napján délelõtt került sor annak a zászlónak a felszentelésére, amelyet a Széchenyi család, a Széchenyi Tudományos Társaság és az Emberi Méltóság Tanácsa ajándékozott a Soproni Huszár Hagyományõrzõ Egyesületnek. A zászlóavatáson részt vett, és rövid beszédet is mondott Dr. Lomnici Zoltán a Legfelsõbb Bíróság egykori elnöke, aki az Emberi Méltóság Tanácsa elnökeként az újonnan felszentelt zászlót Doberdóba történõ látogatásakor magával viszi.


Széchenyi Alexandra grófnõ, Lomnici Zoltán és Anday Marietta Greese


Délután folyamán Halasi Endre tanítványai zenés lovasbemutatót tartottak a kastély-parkban.
A két napos ünnepség zárásként a fõszervezõ Anday Greese Marietta ötlete nyomán megrendezték az elsõ „Széchenyiek bálját”, ahol a háziasszonyi teendõket Zséda látta el.
K.I.


Az eseményrõl itt láthatnak képes beszámolót
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2018
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok