Ma 2019. január 21. hétfõ, Ágnes napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2010-09-14] Gróf Széchenyi István halotti címere újra Nagycenken
1860. április 11-én Nagycenken helyezték örök nyugalomra Gróf Széchenyi Istvánt. Kívánsága szerint a koporsóját egy halotti címerrel takarták le, amely a Széchenyi-címert ábrázolja,-alatta a név,valamint a születési és elhalálozási idõpont. Dr. Tolnay Antal plébános, -Nagycenk akkori lelki pásztora - vezette a temetési szertartást, aki a gróf iránti tisztelete jeléül nagy becsben tartva, ereklyeként õrizte a halotti címert. Majd halála után ez átkerült testvéréhez, Tolnay Józsefhez, és az õ utódjai vigyáztak rá elõször Pannonhalmán, majd 1990-ben Szegedre került a szintén József keresztnevû leszármazotthoz.

Az Országos Széchenyi Kör szegedi csoportjának vezetõje, Táboriné Széchenyi Erzsébet - aki oldalági Széchenyi leszármazott - és az ifjabbik Tolnay József többszöri találkozásukkor is beszéltek egymással errõl az ereklyérõl. Majd idén februárban a nagycenki kastélyban megrendezett Széchenyi Akadémián Táboriné Erzsébet említést tett felém a halotti címerrõl, utalva arra, hogy ez Nagycenkhez kötõdik, és így mindenképpen meg szeretnék ezt mutatni a Nagycenk polgármesterének Szegeden. Erzsébetnek köszönhetõen nemrég telefonon sikerült is felvenni a kapcsolatot Józseffel, majd személyes találkozót beszéltünk meg.

A bemutatásra szeptember 11-én délután került sor a szegedi Fekete-ház Múzeumban, ahol Tolnay József és Táboriné Széchenyi Erzsébet Nagycenk számára adományozta abból a célból a halotti címert, hogy ezentúl a nagycenkiek õrizzék és vigyázzanak rá. Nagycenk polgármestereként természetesen egyetlen helyszínt javasolhatok csak az elhelyezésre: a Nagycenki Községházát.

A nagycenki Horváth & Lukács képgaléria jóvoltából önköltségi áron gyönyörûen bekeretezésre is került a textil alapra kasírozott értékes papír, és terveink szerint a szeptember 21-i megemlékezések során a nagyközönség számára már bemutatásra is kerülhet.
Köszönöm szépen Tolnay Józsefnek, Táboriné Széchenyi Erzsébetnek és a Tolnay család minden tagjának, hogy vigyázták és óvták ezt a minden magyar számára komoly értékkel bíró relikviát!"

Tisztelettel:
Ivánkovics Ottó
Nagycenk polgármestere


Balról: Tolnay József, Táboriné Széchenyi Erzsébet, az ereklye, és Ivánkovics Ottó polgármester
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2019
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok