Ma 2019. január 18. péntek, Piroska napja van.

 
 
 
 
 
 
 
 

Napi hírek, események
[2010-04-09] Százötven éve vele számol, aki haladást remél
Széchenyi halálának 150. évfordulóján Nagycenk adhatott helyet a központi megemlékezéseknek.
A napot a Széchenyi Emlékbizottság tagjai - akik a Széchenyi István arcmásával díszített vonattal érkeztek- Döblingben kezdték, ahol koszorút helyeztek el a legnagyobb magyar mellszobránál.
Kora délután a Nagycenki Honismereti kör szervezésében emlékmenet indult Sopronból, emlékezve arra, hogy a nagycenkiek vállukon hozták haza a soproni állomásról Széchenyi koporsóját.A helyi szokással ellentétben,- ( a halál évfordulókon a Mauzóleumban történik a koszorúzás) a nagy igényre való tekintettel a délután folyamán egy óra állt rendelkezésre, hogy a vendégek és Széchenyi tisztelõi a szobor talpazatánál elhelyezzék koszorúikat, virágaikat.Az ünnepi emlékezés a sátorban Ivánkovics Ottó Nagycenk polgármestere és Dr. Rubovszky András az Emlékbizottság vezetõjének köszöntõjével kezdõdött.
Pálinkás József, az MTA elnöke ünnepi beszédében Széchenyi István szellemi örökségét hangsúlyozta. Szavai szerint az Akadémia alapítója nem egyéniség, hanem személyiség, nemcsak politikus, hanem állammûvész is volt, bár látta a hibákat és kritizálta a nemzetet, mégis hitt benne. Ha Széchenyi életét nézzük, víziót és eszményt találunk ott, ahol ma számítást és érvényesülést; tettet és áldozatot ott, ahol ma szavakat és ígéreteket" - fogalmazott a Magyar Tudományos Akadémia elnökeEzután Sólyom László köztársasági elnök beszédében Széchenyi István örökségét, mûveit méltatta. Rámutatott arra , hogy az egyes korszakok igen eltérõ Széchenyi-képet formáltak: halála után, még közel 1849-hez, a tragikus hõs képe uralkodott, a látnoké, akinek mérséklõ tanácsaira nem hallgattak, a kiegyezés után azonban minden politikai irányzat elõdjére lelt reformmûveiben. Trianon megrázkódtatása után Széchenyi a konzervatív reformer példája lett, az ötvenes években az igazi forradalmárnak tartott Kossuthtal való szembenállását hangsúlyozták, majd Kádár alatt az óvatos, kompromisszum kész reformer Széchenyit hívták önigazolásul."Ez a mai ünnepség nem gyászünnepség, mint a százötven évvel ezelõttiek. Tanúi vagyunk annak, hogy Széchenyi mûve másfél századon át - Arany János szavával - éltetõ eszmévé finomult, s eligazítást nyújtott annak, aki hozzá fordult. Éljünk tehát ezzel az ajándékkal!" - zárta emlékezõ beszédét Sólyom László államfõ
Az ünnepség után az emlékezés prominens vendégei átgyalogoltak a Széchenyi Mauzóleumba és koszorút helyeztek el a gróf sírjánál. A nap végén a megemlékezõk ünnepi szentmisén vettek részt a Szent István templomban, ahol a könyörgéseket Széchenyi imáiból állították össze.


Tekintsék meg az esemény fényképes beszámolóját
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További kiemelt bannerek >
 
Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata

9485 Nagycenk, Gyár u. 2.
Tel: +36 99 360-012
E-mail:
titkarsag@nagycenk.hu

Felelős kiadó:
Nagycenk Önkormányzata

Felelős személy:
Csorba János polgármester

Grafikai terv és programozás:
Bognár Tamás
webmaster@nagycenk.hu

© Nagycenk Nagyközség
Önkormányzata, 2019
NAGYCENKIEKNEK
Hírek, tájékoztatók
Községháza
Intézmények
Nagycenk múltja és jelene
VENDÉGEINKNEK
Nagycenkről
A környék
Szállás, vendéglátás
Tudnivalók
Séta Nagycenken
ÜGYINTÉZÉS, HIVATALI ÜGYEK
Polgármesteri hivatal
Dokumentumtár
Pályázatok, hirdetmények
Gazdálkodási adatok